nedjelja, 28. prosinca 2014.

Derventa - "Fajront u Sarajevu"


U prisustvu mnogobrojnih Dervenćana, glumac, režiser, scenarista, muzičar, a odnedavno i pisac Nenad Janković, poznatiji kao dr Nele Karajlić, predstavio je svoju autobiografiju „Fajront u Sarajevu“.
Tokom 80-tih godina dr Nele je poznat kao jedan od osnivača novog primitivizma, a grupa „Zabranjeno pušenje“je muzički predstavnik ovog pokreta. Međutim, šira javnost Neleta najviše pamti kao glumca u popularnoj televizijskoj seriji „Top lista nadrealista“ koja je bila reakcija na političke događaje krajem osamdesetih godina. Komentarišući popularnu seriju Nele je ovom prilikom  rekao:“U posljednjoj seriji 1991. godine, pred sam rat, kad je svuda vrilo, mi smo u predvorju   pakla, pokušali da plasiramo humor. Tek kada su se počeli ređati događaji koje smo mi prorekli, ljudi su nas počeli shvatati ozbiljno ali je tada već bilo kasno“.
„Fajront u Sarajevu“  je hronika zlatnih sedamdesetih i osamdesetih godina 19. vijeka u Sarajevu i svjedočanstvo o početku krvavih devedesetih, kada Karajlić sa porodicom napušta Sarajevo i odlazi u Beograd. Na ivici smrti, nakon preživljenog srčanog udara, Karajlić u glavi prolazi čitav život: od djetinjstva na Koševu početkom šezdesetih godina do stvarnosti bolničke sobe u Beogradu, gotovo pola vijeka kasnije. Knjiga je, po riječima samog pisca, nastala kao rezultat želje da se kroz poznate ličnosti i dešavanja ispriča duhovita i iskrena priča o predratnom Sarajevu i bivšoj Jugoslaviji i da se to ostavi  budućim naraštajima kojima će ona biti podsjetnik na to vrijeme. Karajlić ističe da knjiga predstavlja „prvo poluvrijeme njegovog života“ ali da nema namjeru da nastavi pisanje ove autobiografije već planira da napiše roman sa sasvim drugačijom  tematikom.