nedjelja, 3. veljače 2013.

Ne damo heritage: 125. rođendan Zemaljskog muzeja pred zapečaćenim vratima


Petak, 01. Februar 2013 u 13:39

Polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća obilježen je 125. rođendan Zemaljskog muzeja u Sarajevu koji je u oktobru prošle godine zakucavanjem daski s natpisom "Zatvoreno" prvi put zatvoren u svojoj 124 godine dugoj historiji.

Učenici srednjih škola, studenti, penzioneri, radnici, došli su na poziv direktora "Sarajevske zime" Ibrahima Spahića da u akciji "Kvaka za Muzej" na simboličan način obilježe 125. godišnjicu najstarije i najznačajnije kulturne institucije u BiH koja čuva bh. naslijeđe (heritage op. Deen).
Spahić je položio buket cvijeća držeći se za kvaku na vratima Zemaljskog muzeja zakovanim drvenim daskama te izrazio nadu da će se sljedeći rođendan ipak dočekati u otvorenom muzeju:
 "U Zemaljskom muzeju se čuva kulturna baština Evrope i svijeta. Pozvaćemo i Evropu koja tvrdi da se zalaže za kulturu i za otvaranja radnih mjesta da nam pomogne, zato je tu kao poruka zastava Evropske unije s jedne strane, a s druge strane zastava BiH kao podsjetnik njenim institucijama na situaciju u kojoj se muzej i njegovi uposlenici nalaze", kazao je Spahić nakon čega je sa srednjoškolcima otpjevao "Happy Birtjday Dear Museum"...

(A. Panjeta)
Slobodna Bosna