petak, 21. prosinca 2012.

Култура у Броду - оцјена администрације


ИНФОРМАЦИЈА
О СТАЊУ КУЛТУРЕ НА ПОДРУЧЈУ ОПШТИНЕ  БРОД

КУЛТУРА

             Као јединствена друштвена појава, култура у најширем смислу означава скуп цјелокупних достигнућа човјека. Укључује у себе све начине људске активности, све форме друштвеног живота. Култура обухвата цјелокупно људско знање и начине понашања, све тековине које је човјек произвео својом материјалном и духовном дјелатношћу. Укратко, културу чини укупност предметних и духовних добара што их је створио човјек у својој историско-друштвеној пракси.Култура је директно зависна од обима и квалитета друштвеног производа, из којег се стимулише и финансира њен развој.Послијератном обновом ове друштвене заједнице, дошло је и до дјелимичне обнове институција и садржаја у област културе. Може се рећи да је то још увијек на скромном нивоу, условљено стањем битних субјеката, као незаобилазних и међусобно условљених дијелова културне дјелатности.Најбитнији сегменти ове области:
-          културне организације и институције  и културне манифестације,
-          простори за културно дјеловање и стваралаштво,
-          кадрови у култури,
-           

I. КУЛТУРНЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ И ИНСТИТУЦИЈЕ И КУЛТУРНЕ

   МАНИФЕСТАЦИЈЕ

 

Кад су културне институције у питању, формално правно гледано, тренутно једина културна институција на подручју наше Општине је Народна библиотека «Бранко Ћопић». У складу са својим могућностима, даје значајан допринос ширем развоју културе на нашем подручју. У протеклом периоду Библиотека је била организатор више малих продајно- изложбених сајмова на градском тргу, била је организатор више промоција књига, у самосталној организацији и у сарадњи са Светосавском омладинском заједницом. Библиотека је учествовала и у организацији манифестација везаних за битне датуме у општини Брод, као и у организацији „Октобарских свечаности“, „Културног љета“ и Акварелистичкој колонији „Сава“.Једна од битних институција је такође и Градска ликовна галерија, која би  својим   институционализовањем   допринијела   изграђивању  препознатљивости и ове средине и Акварелистичке колоније „Сава“.

Кад је у питању дјеловање локалне заједнице, у области умјетности најзначајнија и најугледнија манифестација је Акварелистичка колонија „Сава“, која с обзиром на своју вриједност, заслужује много повољнији третман у културном миљеу Републике Српске, БиХ, па и шире. Од 24.06 – 01.07.2012.године Акварелистичка колонија „Сава“ је имала своје тридесеттреће издање..Колонија је почела са радом уз отварање изложбе акварела са претходне 32. Акварелистичке колоније „Сава“ и иста се могла посјетити све вријеме док је трајала овогодишња колонија.На овогодишњој колонији учествовало је 22 врхунска сликара који спадају у сам врх акварелистичког сликарства са простора бивши Југославије (13 из Србије, 8 из РС и 1 из Хрватске). Колонија је међународног карактера, једна је од најстаријих у Бих и вјероватно једина специјализована акварелистичка колонија у БиХ , траје више од од три деценије и једна је од најзначајнијих културних манифестација која се одржавају на подручју општине Брод. Овогодишњи учесници оставили су у власништво општини Брод 66 акварела. Из свега наведеног видљиво је да Акварелистичка колонија „Сава“ наставља да траје, као један од главних друштвених и културних догађаја у нашем граду, чију традицију, вриједну сваке похвале, Бродђани чувају и његују, данас, као и прије, без сумње ће тако бити и у будућности.

Васпитно-образовне установе - дјечији вртић, двије основне и једна средња школа су, самим стицајем околности и културне институције, у којима своју креативност и стваралаштво испољавају њихови полазници и ученици, предвођени својим васпитачима, наставницима и професорима. Својим активностима и стваралаштвом, прилагођеним узрасту и властитим могућностима, обиљежавају све пригодне датуме и прилике из ближе и даље историје, везане за нашу Општину.

Од културних манифестација које су у току ове године одржане у нашој општини као најмасовније можемо издвојити:- Обиљежена Нова година, одржана Светосавска духовна академија, концертом обиљежен 8.март, одржан ускршњи концерт у Броду, у Лијешћу одржан Васкршњи  концерт, одржан је „Фестивал културе Брод 2012“ који је трајао два мјесеца и обухватао следеће манифестације; „Гитаријада“, „Вече фолклора“, „Вече изворне музике“, „Поетско вече“, „Сусрети брођана“ и  „Бродско коло“,  такође у склопу октобарских свечаности одржана је сада већ традиционална октобарска смотра дјечијег фолклора која је трајала два дана и у склопу које су брођани могли да уживају у наступу десет Културно умјетничких друштава,  одржане су Октобарске свечаности слободе, а већ дуже вријеме Савјет ученика Средње школе редовно реализује  биоскопске представе. За реализацију свих напријед наведених културних догађаја као и до сада и ове године су се потрудили, били и организатори и учесници Културно-умјетничко друштво „Лијешће“, КУД „Душко  Трифуновић“ „Светосавска омладинска заједница“ КУД „БРОДСКИ БИСЕРИ“ ОО „Глас“ Брод, и друге НВО општине Брод.
II. ПРОСТОРИ ЗА КУЛТУРНО ДЈЕЛОВАЊЕ И СТВАРАЛАШТВО
            Општина Брод, с обзиром на локацију на којој је смјештена , могла би да буде један потенцијални културни простор.Кад говоримо о затвореним просторима и објектима, намијењеним културном дјеловању и стваралаштву, најзначајнији вишенамјенски овакав простор је Амфитеатар средње школе «Никола Тесла», који нуди пристојне могућности организовања академског, камерног, драмског, фолклорног и биоскопског садржаја, недовољно се користи у било које, од ових намјена.   Основна школа «Свети Сава» такође, додуше у нешто скромнијем облику, нуди могућности организовања културних садржаја. Простор у холу школе, који обухвата импровизовани амфитеатар, примјерен је потребама и могућностима презентације културног и другог стваралаштва ученика и омладине овог узраста.Спортско-културни центар Брод, као Јавна установа, има велике могућности презентације различитих културних садржаја. Једна од основних дјелатности ове Установе је реализација спортских и културних садржаја. Има могућности организације музичких концерата различитог типа, биоскопске и позоришне представе већех капацитета и слично. Такође у неким Мјесним заједницама, као што је Лијешће, Бродско Поље и др. постоје објекти, који су некада називани Омладински домови, који такође нуде могућности организовања културних садржаја, поготово за своју МЗ. Све ово се за сада не реализује, или јако мало реализује, што се, са мало више ентузијазма и упорности, може врло брзо промијенити.Постоје и отворени простори, који могу, на себи својствен начин, уз мало више креативности и импровизације, да омогуће организацију разноликих културних садржаја.
III. КАДРОВИ У КУЛТУРИ
            За културно стваралаштво и организацију садржаја из ове области, на аматерском нивоу, најважнији кадрова су наставници и професори у средњој и основним школама. Ту се мисли на наставнике и професоре ликовне и музичке културе, српског језика, историје, географије, наставнике разредне наставе, итд. Један дио њих је периодично или стално ангажован у раду ученичког стваралаштва, затим кроз рад одређених друштава на градском нивоу, или кроз самостално културно стваралаштво. Међутим, има још доста капацитета да се тренутне активности омасове, дигну на виши ниво, или започне са новим садржајем. Кадрови у култури су сви они људи, који имају спремност и жељу да се друштвено ангажују. Поготово је то битно за оне који имају природну склоност и љубав за поједине стваралачке области. У том смислу има већ ангажованих појединаца, и они дају свој допринос у стваралаштву и организацији културних садржаја. Најочигледнији примјер за то је КУД „Лијешће“ и КУД „Душко Трифуновић“. Постоје друштвени и друштвено-политички активисти, који се, у име институција, или због властите склоности, периодично ангажују код одређених манифестација, све у циљу што квалитетније припреме и организације истих. Пошто је код нас, највећим дијелом, ријеч о аматерском стваралаштву, главни ослонац је постављен на волонтерском раду појединаца, с тим да им се обезбјеђују колико-толико адекватни материјални услови за рад.Проблем образовања и профилисања стручних и квалитетних кадрова за рад у култури требао би да буде  сегмент разматрања кроз неку будућу платформу о развоју ове области у нашој средини, која би требала да предложи какав тип и садржај културе, жели у овој средини.
IV. РЕЗИМЕ 
             Двије традиционалне културне манифестације за ову средину су мало. Основа за све ово су материјална средства, која, у складу са дефинисаним циљевима, треба сваке године планирати у буџету Општине.Културна свијест на подручју наше општине долази до све већег изражаја, поготово имајући у виду да се рад на развоју културе (мислећи на кадрове) своди на добровољни волонтерски рад, рад ентузијаста и као најбитније рад омладине кроз разне институције што и јесте циљ свих напријед наведених организација и институција, окупљање и културно уздизање младих.Један од важнијих проблема у култури је проблем у непрепознавању улоге носиоца културног  развоја ове средине. За бригу о манифестацијама од значаја за Општину, па и оним манифестацијама, које нам се понуде са републичког нивоа или из других средина, потребно је изградити институцију, која би била стварни носилац управљања и развоја ове области, која би сарађивала и окупљала организације из области културног стваралаштва, обједињавала културне кадрове.Тако би имали коме да повјеримо одговорност за стимулисање властитог културног производа, не само литерарних дјела, него и стварања осталих домаћих садржаја.. Циљ би био да  ти културни садржаји могу презентовати ову средину на вишем нивоу, од тренутног просјечног нивоа.

·         из Информације о стању спорта и културе на подручју општине Брод коју је за 2. сједницу СО-е Брод обрадило Одјељење за привреду и друштвене дјелатности –
www.opstina-brod.net