utorak, 18. prosinca 2012.

Vojvoda Momčilo u Doboju pred Muzejom

Četvrtog novembra o.g. informisali smo vas da umjetnik Drago Handanović iz Doboja postavlja tri vjerne kopije stećaka Vojvode Momčila  iz Banje Vrućice, pred Muzejom u Doboju. Postavljanje kopija završeno je , prema riječima autora, 20.11.o.g. Danas smo u prilici da objavimo ekskluzivne fotografije ovih kopija stećaka pred Muzejom, a za fotografije smo zahvalni gospođi Lidiji Čuljević - Šremzer iz Doboja.
Iz razgovora sa autorom saznajemo da su kopije rađene u tehnici armiranog natur betona. Handanović nas upućuje da je otisak na licu mjesta napravljen kalupima izvedenim u armiranom gipsu ojačanim ukrštanjem letava. Ukupno imaju 19 segmenata koji su zahvaljujući konusnoj izvedbi i željeznim ankerima montirani pojedinačno u jednu cjelinu. Umjetnik ističe i da su ove kopije identične originalu u odnosu 1/1, te da njihov raspored i prostorni odnos i odnos prema stranama svijeta potpuno odgovaraju originalnim stećcima.
" Ovo predstavlja tehnološku novinu koja kod nas nikada ranije i nije izvedena u cilju izrade kopije stećaka. Ovo zahtjevno djelo uspio sam izvesti zahvaljujući mom velikom iskustvu u primjeni natur betona radeći ranije na gradskom mobilijaru, posebno u Doboju. " - ističe na kraju razgovora Drago Handanović.

Muzej u Doboju prije postavljanja stećaka

Kopije stećaka u natur betonu ispred Muzeja

Umjetnik Drago Handanović pored svoga djela

Handanović sa direktorom Muzeja Nešom Dragojlovićem

Pogled sa ulaza u Muzej