nedjelja, 15. lipnja 2014.

Европски контекст српске умјетности

  13.6.2014 

Изложба „Добровић, Шумановић, Коњовић, Шупут – Европски контексти“ у Музеју савремене умјетности Републике Српске у Бањој Луци представља одличну сарадњу ове институције са Галеријом „Матице Српске“ из Новог Сада, истакнуто је синоћ на отварању ове изложбе.
„Република Српска и Србија цивилизацијски припадају Европи. Европа станује овдје и када је ријеч о ликовној, али и другим умјетностима. Бања Лука је увијек задовољна када наши пријатељи из Србије долазе са изложбом, концертом, представом или било којим другим културним догађајем", рекао је предсједник Народне скупштине Републике Српске Игор Радојичић отварајући изложбу, на којој су представљена 43 дјела.
На значај културне сарадње Српске и Србије указао је и министар просвјете и културе Републике Српске Горан Мутабџија.
„Потписани Меморандум о сарадњи између два министарства омогућава да се успостави квалитетнија и интензивнија сарадња институција културе Српске и Србије“, нагласио је министар Мутабџија. 
Министар културе и информисања Србије Иван Тасовац рекао је да је овом изложбом представљен мали дио богате колекције Галерије Матице Српске.
„Сва четворица умјетника школовала су се у Паризу, центру савремених умјетничких тенденција, након чега су се вратили у отаџбину. Њихово стваралаштво упућује на европске контексте српске модерне умјетности“, појаснио је министар Тасовац.
Према ријечима аутора изложбе Тијане Плаковљевић Бугарски дјела српских сликара прате хронологије њихових животних путева.
"Изложба је настала из два разлога - потребе да свако вријеме о умјетницима, дјелима и умјетничким појавама размишља на свој начин и жеље да се јавности прикажу значајна дјела из фонда Галерије ′Матице српске′ ", рекла је Бугарски.