ponedjeljak, 14. srpnja 2014.

Milionska šteta na kulturnim dobrima

Milionska šteta na kulturnim dobrima 
Šteta na institucijama kulture i nacionalnim spomenicima na području Bosne i Hercegovine iznosi oko četiri miliona KM.
Za sanaciju oštećenja na institucijama u Federaciji BiH u opštinama Maglaj, Orašje i Odžak potrebno je izdvojiti 2.120.800 KM, dok prema ranije utvrđenoj preliminarnoj procjeni šteta u institucijama Republike Srpske dostiže 1.700.000 KM.
U Ministarstvu kulture i sporta FBiH danas je potvrđeno da su procjenu štete za Federaciju BiH radili predstavnici Evropske komisije, te Zavoda za zaštitu spomenika Federacije BiH i Republike Srpske nakon obilaska poplavljenih područja u tom entitetu.
Navodi se da su u Federaciji BiH oštećena dva nacionalna spomenika, oba na području Maglaja: Uzeirbegovića konak i crkva svetog Ilije Proroka.
Kada je riječ o drugim institucijama kulture na području Federacije BiH, oštećena je jedna biblioteka u Maglaju, tri kulturna centra u Maglaju, Orašju i Domaljevcu, 14 sakralnih objekata - devet u Orašju, tri u Odžaku, jedan u Maglaju i jedan u Domaljevcu, te jedna biblioteka u Orašju.
Zavod za zaštitu nacionalnih spomenika pri federalnom Ministarstvu kulture i sporta formirao je i svoju komisiju koja je obišla nacionalne spomenike u četrdesetak opština na području Federacije BiH.
 U RS poplavama najviše pogođene institucije kulture u Doboju, Šamcu, Čelincu i Bijeljini
"Direktna šteta u iznosu od 170.000 KM ustanovljena je na šest objekata: Šarena džamija u Travniku, crkva svetog Ilije Proroka u Maglaju, Uzeirbegovića konak u Maglaju, Rimski most u Olovu, zgrada stare željezničke stanice u Sanskom Mostu i Stari grad Srebrenik u Srebreniku", saopštili su iz Ministarstva kulture i sporta Federacije BiH.
Indirektna šteta uzrokovana klizištem zabilježena je na lokalitetu Franjevačkog samostana u Kraljevoj Sutjesci i na Drvenoj džamiji u Solunu, Olovo, a procijenjena je na 100.000 KM. 
Federalno Ministarstvo kulture i sporta izdvojilo je 500.000 KM za poseban transfer Vlade FBiH predviđen za sanaciju nastale štete.
U planu je da se obnova nekoliko kulturnih i sportskih objekata, koji su uništeni tokom poplava, pomogne i putem redovnog javnog poziva federalnog Ministarstva kulture i sporta, koji je nedavno zatvoren. 
Kada je u pitanju područje RS, poplavama su najviše pogođene institucije kulture u Doboju, Šamcu, Čelincu i Bijeljini.
Irena Soldat-Vujanović, pomoćnik ministra za kulturu u Ministarstvu prosvjete i kulture RS, na sastanku direktora regionalnih muzeja, održanom proteklog mjeseca u Banjaluci, istakla je da je cilj plana koji su tada napravili da se otkloni što više posljedica od stradanja ne samo objekata, već i muzejskih zbirki i fondova koji su godinama skupljani i čuvani.
Zahvaljujući pomoći koja je od kulturnih institucija, ali i pojedinaca stizala iz naše, te iz država regiona, ove ustanove su u kratkom roku očišćene, a putem brojnih akcija radi se i na obnavljanju knjiškog i muzejskog sadržaja istih.

2.120.800 KM Federacija BiH
1.700.000 KM RS