ponedjeljak, 9. ožujka 2015.

166. лист Мирослављевог јеванђеља у Београду


166. лист Мирослављевог јеванђеља у БеоградуОригинални 166. лист Мирослављевог јеванђеља, који се од половине 19. вијека чува у Националној библиотеци Русије у Санкт Петербургу, изложен је од данас до 5. априла 2015. године у Музеју Вука и Доситеја у Београду.
Министар културе Србије Иван Тасовац рекао је отварајући изложбу да тај лист никада није био ближи своме оригиналу који се чува у Народном музеју у Београду, удаљеном само неколико стотина метара. "То је јединствена прилика да наша генерација први пут види ту недостајућу страницу а имам осећај да тиме отварамо и нову страницу у културној сарадњи Србије и Русије", рекао је Тасовац.
Министар културе Русије Владимир Медински рекао је да је изложба порука да се не заборави да Срби и Руси имају заједничке корјене и заједничко наслијеђе.
"Велика је симболика и порука коју нам данас из древног доба шаље писар, да се увек сећамо својих православних хришћанских корена и да су наши дедови били браћа", рекао је Медински.
Генерални директор Националне библиотке Русије Антон Лихоманов изјавио је да 166. страница из Јеванђеља није само један лист документа из 12. вијека него заједничко културно наслијеђе Србије и Русије. Лихоманов је рекао да је та страница, поводом изложбе у Београду, представљена и на сајту руске Националне бибилиотеке. Директорка Народног музеја Бојана Борић Брешковић рекла је да је 166. страница Мирослављевог јеванђеља први пут у Србији од како је узета из манастира Хиландар прије 170 година. Према њеним ријечима, излагање тог документа у Београду јединствен је догађај и емотивни доживљај за српску кутлуру.Архиепископ и научник Порфирије Успенски посјетио је 1845/46. године манастир Хиландар на Светој гори и фасциниран изгледом Мирослављевог јеванђеља исјекао 166. лист и однио га у Русију. Лист је од 1846. до 1883. године чуван у Кијеву, а након тога пренијет је у Императорску јавну библиотеку, данас Националну библиотеку Русије у Санкт Петербургу, гдје се и тренутно налази заведен као "Лист из Мирославова евангелиа Ф.п.И.Но.83" у збирци Порфирија Успенског.
На том листу налазе се чтенија за 7. (20.) јануар, празник Светог Јована Крститеља, украшена иницијалом са ликом Вавилонске блуднице, метафором за жену цара Ирода, Иродијаду, која је од мужа тражила главу тог светитеља.
Музеј Вука и Доситеја отворен је сваког дана, осим понедјељком. (Glas Srpske)