petak, 16. rujna 2016.

Održano veče „Sjećanje na Duška“

BROD, 16. SEPTEMBRA – „Sjećanje na Duška“ veče povodom rođendana Duška Trifunovića,  održano je juče u gradskoj biblioteci, a o svojim sjećanjima na Duška Trifunovića govorio je Branko Perić.
Iako je bio siguran da se po njemu neće ništa zvati,  nakon 83 godine od njegovog rođenja, sinoć je bio glavni junak jedne knjige koja se zove „Duško Trifunović: Pjesme i razgovori“ autora Branka Perića.
Uvodnu riječ o velikom pjesniku  kojeg su u isto vrijeme mrzili i divili mu se, imao je profesor Teodor Trifunović, pokazavši zavidno znanje o jednom od najboljih pjesnika na ovim prostorima.
Autor knjige „Duško Trifunović: Pjesme i razgovori“ Branko Perić rekao je da je Duško Trifunović, mudrac, filozof čije će se pjesme uvijek čitati  i ponavljati, te da nema pitanja na kojeg ovaj pjesnik nije odgovorio svojom poezijom.
On je istakao da je   preko 400 njegovih pjesma komponovano, te tvrdi da je  Duško opismeno rok muziku.
Perić je dodao da su njegove pjesme takve da se dotiču čovjekove egzistencije i u tome je njegova veličina.
Duško Trifunović je pjesnik rođen 13. septembra u Sijekovcu, objavio je oko petdeset naslova knjige poezije, drama, putopisa, filmskih scenarija. To je čovjek koji nije nosio „odijelo kako mu ga skroje“, iako je bio ubijeđen da se po njemu ništa neće zvati, naše šetalište (kej) nosi upravo njegovo ime.
Načelnik opštine Brod Ilija Jovičić je povodom rođendana ovog velikana, najavio izgradnju spomenika Dušku Trifunoviću , koja će zauvijek podsjećati na čovjeka koji je napisao najljepše stihove.