subota, 28. siječnja 2017.

Музеј „Старо село” номинован за награду „Жива”

Аутор: Бранко Пејовићпетак, 27.01.2017. у 18:00

Старе куће у Музеју „Старо село” у Сирогојну (Фото С. Јовичић)


Сирогојно – Музеј „Старо село” који деценијама низом садржаја чува и промовише нашу вековну традицију градитељства и народних обичаја, на све бољем гласу је у свету.
Управо су обавештени да их је Форум словенских култура номиновао за награду „Жива” за најбољи музеј словенских држава, што у „Старом селу” сматрају изузетном чашћу и признањем.
Крајем прошле године музеј из Сирогојна представљен је као пример добре праксе на музејским конференцијама у Кини (Пекинг) и САД (Њу Орлеанс), а то је учињено и током овог месеца на француском Универзитету Сорбона.
На Сорбони је у оквиру пројекта „Културна база: друштвена платформа о културном наслеђу и европским идентитетима”, који спроводи шест европских универзитета, виши кустос „Старог села” др Никола Крстовић одржао предавање студентима докторских студија о наслеђу и обликовању света кроз причу о историји и значају овог музеја.
Потом су, у оквиру међународне конференције „Музеји за европско наслеђе 21. века”, представљене активности те установе из Сирогојна.
Поред нашег представника, на овом скупу излагали су еминентни стручњаци европских институција: професор на Сорбони за културно наслеђе Доминик Пуло, председник музејске асоцијације ИКОМ Европа Луиз Рапозо и други.
Организатор скупа била је Исидора Станковић, студент докторских студија и асистент на Универзитету Сорбона. Прошле године професори Пуло и Бертинет заједно са студентима и докторандима учествовали су у раду Летње школе музеологије у „Старом селу”. 
Подсећамо да је музеј из Сирогојна, на основу свог вишедеценијског преданог рада, маја 2014. године као представник Србије учествовао у Естонији на финалном избору за награду „Европски музеј године”, и да је 2012. добио специјално признање жирија Европске награде за културно наслеђе.
Ових дана објављен је пети зборник „Музеј на отвореном” за 2016/2017. годину, с радовима рекордних 35 аутора из 18 држава.
То је својеврсно музејско путовање од Сибира до Канаде без уласка у музеје, настало иницијативом и уредништвом виших кустоса „Старог села” Николе Крстовића и Јелене Тоскић.
Премијерно објављивање овог зборника било је на Сорбони. „Кроз текстове музеалци приповедају о својим музејима и о себи у њима, о њиховим визијама и промишљањима какви би ови музеји требало да буду, представљају општу слику о неким установама, али и микроскопски преглед појединих конкретних музејских активности”, написао је у рецензији др Срђан Радовић, научни сарадник Етнографског института САНУ.