utorak, 2. travnja 2013.

Projekat "Živa biblioteka" sutra u Narodnoj biblioteci Srbije



Sigurno ste nekada bili u bilioteci, ali da li ste ikada posetili Živu biblioteku? To je biblioteka u kojoj knjige govore univerzalnim jezikom - svojim životnim iskustvima, koje prenose čitaocima. Oni koji do sada nisu čitali ove jedinstvene knjige, imaće priliku da to učine sutra u Narodnoj biblioteci Srbije od 15 do 19 časova.
U Živoj biblioteci knjige su ljudi, pripadnici različitih diskriminisanih grupa, koji u direktnom razgovoru čitaocima predstavljaju autentična iskustva iz svojih života.

Knjige su Romi, osobe koje žive sa HIV-om, osobe sa invaliditetom, pripadnici različitih nacionalnih manjina, LGBT osobe, ratni veterani kao i mnogi drugi ljudi koji se svakodnevno susreću sa stereotipima i predrasudama, ali imaju snagu i želju da svoja iskustva ispričaju i da se protiv diskriminacije izbore tako što će omogućiti čitaocima Žive biblioteke da ih putem prijateljskog razgovora bolje upoznaju.

"Živa biblioteka – Ne ceni knjigu po koricama" je projekat Saveta Evrope u partnerstvu sa Poverenikom za zaštitu ravnopravnosti i Ministarstvom omladine i sporta. Tokom prošle godine održano je šest Živih biblioteka u različitim gradovima Srbije, koje su okupile oko 2.000 čitalaca.

Najveća posećenost zabeležena je na Sajmu knjiga u Beogradu, prilikom čega je nastao petnaestominutni film "Živa biblioteka – Ne ceni knjigu po koricama" , pa će, osim razgovora sa knjigama, posetioci Narodne biblioteke sutra imati prilku i da pogledaju ovaj kratkometražni film.

Kroz neposredno iskustvo živog kontakta, toleranciju i međusobno razumevanje, projekat Živa biblioteka promoviše ravnopravnost i različitosti u demokratskom društvu, a svi zainteresovani pozvani su da posete Narodnu biblioteku i tako doprinesu borbi protiv stereotipa, predrasuda i diskriminacije u Srbiji.