nedjelja, 2. listopada 2016.

Салон стрипа почео доделом награда и ревијом костима


Аутор: Александра Куртешчетвртак, 29.09.2016. у 23:49
Јелена Ђорђевић и Данијеле Ђардини, добитници Гран прија овогодишње смотре (Фото Срђан Вељовић)
Четрнаести Међународни салон стрипа свечано је отворен у Студентском културном центру и трајаће до недеље.
Уредник Салона стрипа Милосав Пјешчић подсетио је да су на овогодишњи конкурс пристигла 292 рада 325 аутора из 33 земље. Према његовим речима, највише пажње биће посвећено хрватској стрип сцени.
У салама, галеријама и фоајеу СКЦ-а врвело је од посетилаца. Неколико стотина поклоника „девете уметности” имало је прилике да виде разноврсне  поставке и да обиђу излагачке штандове на којима су представљена нова, али и стара издања стрипова.
Атмосферу су усијали маштовити уметници у костимима, који су за ову прилику уприличили косплеј такмичење. Они су се преобразили у омиљене ликове из стрипова и филмова, па су кроз масу дефиловале нинџе, Спајдермени, једнорози, виле, чаробњаци, витезови…
О најбољим костимима и карактерима ликова које дочаравају одлучивао је жири у коме су биле прошлогодишње учеснице манифестације – Петра Николић, Андреја Милановић и Вишња Грочић.
Ова студенткиња графичког дизајна, обучена у традиционалну јапанску хаљину, објаснила је да учесници углавном сами креирају своје костиме и ручно их шију. Сви они поштују стрип и покушавају да на јединствен начин искажу оно најлепше што носи ова уметност.
Организатори салона доделили су и награде најбољим ствараоцима. Током наредна три дана публику очекују разговори са ауторима, промоције и предавања, као и низ других садржаја.