ponedjeljak, 23. prosinca 2013.

Представљен "Детлачки Евхологион"


Дервента, 17.12.2013.
   У Дервенти је представљено фототипско издање рукописа "Детлачки Евхологион" за које се претпоставља да је настало у манастиру Доњи Детлак, у 16. вијеку.
Рукопис је већ представљен у Београду и Новом Саду, а слиједи још представљање у Бањалуци.
Начелник општине Милорад Симић је изразио задовољство да " имамо нешто вриједно са ових простора што је ушло под заштиту вриједности РС и да то ваљано почињемо његовати".
Његово преосвештенство владика зворничко-тузлански Хризостом је ,у уводном обраћању, изјавио да је ово дјело потврда да је у мјесту гдје је настало , постојао организован духовни живот."Дјело је унијело Дервенту и Доњи Детлак у регистар мјеста гдје су се писале књиге, за које су се писци и духовно и физички припремали.Сада кад је рукопис пронађен, слиједи утврђивање да ли је у селу Доњи Детлак код Дервенте прије више вијекова егзистирао манастир у којем је постојала писарска школа", рекао је владика Хризостом.
О рукопису су говорили академик Станиша Тутњевић и протојереј ставрофор проф.др Владимир Вукашиновић. Академик Тутњевић је истакао да је рукопис настао у периоду од 1550. и 1560. године, један дио, а други 1628. године.Рукопис говори о присутности традиције и организованости духовног живота прије пет вијекова на овим просторима.Претпоставља се да је Детлак био јак духовни центар.Овај рукопис је богослужбена књига, зборник молитви од обичних до теолошки сложенијих.Рестаурација је извршена у библиотеци Матице српске у Новом Саду, а оригинал се чува у библиотеци Српске патријаршије у Београду.
По проф. др Вукашиновићу овај рукопис из Детлака крије многе тајне и по структури није уобичајен црквени документ. Он претпоставља, с обзиром да рукопис не садржи неке веома важне дијелове као што су свете тајне , монашке и архијерејске обреде и нема чина освећења  и утврђивања свете трпезе и нема друге обреде уобичајене у овим рукописима тог типа,да се ради о допуни много старијег и оштећеног документа.Он истиче сличност овог рукописа са два старија штампана Евхологиона - Цетињским и Горажданским.
Евхологион у свом изворном значењу означава молитвослов или потребник.
О Детлаку , његовој историји и људима говорио је мр Војин Новић.
Највећа вриједност рукописа је у томе да он говори о континуитету црквеног и културног живота Срба у овом дијелу БиХ и представља траг да је у селу Детлак постојао манастир и писарска школа.
Владика Хризостом је овом приликом поклонио издање рукописа Општини, начелнику опшине, министру Средоју Новићу, манастиру Бишња, Центру за културу и протојереју Радојици Ћетковићу.