subota, 12. siječnja 2013.

Цела година у знаку јубилеја Миланског едикта


ПОЛИТИКА

Мултипла Цара Константина, злато, 4.век
Програм обележавања 17 векова од доношења Миланског едикта, најзначајнијег акта из римског периода, који у трајању од средине јануара до октобра подразумева разне програме на више локација у Србији, представљен је јуче у Министарству културе.
Говорећи о годишњици насловљеној „Милански едикт 313–2013”, епископ бачки Иринеј Буловић изразио је задовољство што у прослави јубилеја заједнички учествују држава и црква, додајући да, иако је било неколико подстицаја од цркве за активним учешћем у организацији овог важног јубилеја, од претходне власти није било никакве повратне информације.
Према његовим речима, црквени посланици ће припремити централну прославу у мају ове године, када ће бити свечано заседање Сабора Српске православне цркве, док ће у организацији Богословског факултета у Београду бити припремљен један научни скуп. Заједничка литургија поглавара православних цркава и великодостојника других хришћанских цркава биће свечано одржана у октобру.
Говорећи о Миланском едикту као темељу вредносног система целокупне цивилизације, министар културе Братислав Петковић нагласио је да је годишњица овог догађаја код нас обележена и давне 1913. године „у малој Србији измученој балканским ратовима и епидемијом колере”.
Славица Трифуновић, руководилац пројекта „Милански едикт 313–2013” истакла је да је из државне касе за овај догађај издвојено 340 милиона динара. Сума је предвиђена за организацију јубилеја, подизање споменика римском императору Константину Великом у Нишу, сређивању Виминацијума и локалне програме. Још 120 милиона динара предвиђено је за сређивање археолошког налазишта „Медијана” у предграђу Ниша.
С обзиром на то да су бројне високе званице и делегације позване на прославу, одговарајући на питање о смештајним капацитетима Ниша, Радослав Павловић, саветник председника државе, рекао је јуче да јесте велики задатак обезбедити апартмане и обезбеђење за сваког премијера и председника државе, и њихово обезбеђење, али да ће сви бити смештени. Павловић је још подсетио да у Београду постоји 172 акредитована инострана новинара из 89 медија, и да ће Радио-телевизија Србије, задужена за директан пренос свечаности, понудити откуп снимка кућама са којима већ има остварену сарадњу.
М. С.
објављено: 11.01.2013.