srijeda, 2. siječnja 2013.

Promocija: Bosanska vila


Časopis sa kulturnom misijom
Iako je od vremena njenog prvog pojavljivanja prošlo 127 godina njena aktuelnost ni najmanje nije umanjena. Osvrnemo li se na godine iza nas, strahoviti rat koji je opustošio sve pa i kulturu, teško postratno vrijeme, ali i mučno vrijeme tranzicije kulturna misija koju je njegovala i njegujeBosanska vila danas je u Sarajevu možda potrebnija više nego ikad ranije

U Sarajevu je 20. decembra u prostorijama Srpskog kulturnog i prosvjetnog društva Prosvjeta promovisan novi dvobroj časopisa za književnost, kulturu i društvena pitanja Bosanska vila. Posljednji ovogodišnji Vilin dvobroj tematski je okrenut ka nekoliko veoma značajnih jubileja. Prije svega, kako to pokazuju i tekstovi sabrani u časopisa, Vila se u povodu pedesete godišnjice od dodjele Nobelove nagrade za književnost Ivi Andriću, na temeljit način, bavi likom i djelom ovog velikog književnika. Na stranicama najnovijeg broja časopisa pojavljuje se niz tekstova koji obrađuju najrazličitije faze Andrićevog književnog stvaralaštva, te se na taj način, ovaj put uz prigodan jubilej, ponovo daje cjelokupan presjek rada našeg jedinog književnog nobelovca.
Andrićev značaj Iz tekstova koje su na Vilinim stranicama objavili neki od najznačajnijih poznavaoca života i djela Ive Andrića, kao što su Radovan Vučković, Dejan Đuričković, Čedo Kisić i drugi, ovaj pisac pred čitaocem ponovo izrasta u svoj svojoj književnoj veličini, stoga nas ovi tekstovi nedvojbeno ponovo podsjećaju na nezaobilaznost Andrićevog djela u književnosti i jeziku Bosne i Hercegovine.

Dani - skraćeni članak