srijeda, 2. siječnja 2013.

Jubilej uz Stefana Milenkovića


nedelja, 30. dec 2012.
Gudači Svetog Đorđa obeležili dve decenije postojanja novogodišnjem koncertom, na kojem je kao gost nastupio violinista Stefan Milenković.
Jedinstveni beogradski kamerni ansambl Gudači Svetog Đorđa i najpopularniji srpski violinista Stefan Milenković održali su u prepunoj Kolarčevoj zadužbini tradicionalni novogodišnji koncert.
Sinoćni koncert, pod nazivom "Gudači Svetog Đorđa 20 godina sa vama", kruna je godine u kojoj je ovaj ansambl sa 1.600 koncerata iza sebe obeležio dve decenije postojanja.
Vrhunski profesionalci, najbolji mladi gudači, generacije najeminentnijih umetnika prošli su kroz orkestar koji je 1992.godine osnovan na inicijativu bivših učenika Škole za muzičke talente u Ćupriji i uglednog profesora i violiste Petra Ivanovića.
Umeće i posvećenost, radost zajedničkog muziciranja, lična karta su ansambla, ono po čemu ih prepoznaje publika na koncertima u zemlji i svetu, zbog čega su ostvarili izuzetnu saradnju sa brojnim solistima i dirigentima.
Za dve decenije postojanja Gudači su sarađivali sa najeminentnijim srpskim muzičarima među kojima Milenković zauzima posebno mesto, sa njima je svirao mnogo puta, više od 50 za 18 godina.
Jedan od najznačajnijih je koncert u Londonu 1996.godine povodom 50.godišnjice UNICEF-a, a najlepši koncert u Kolarčevoj zadužbini 1999, neposredno nakon NATO bombardovanja kada su izveli "Melanholičnu serenadu za violinu i gudače" Petra Iljiča Čajkovskog.
Ovo delo Milenković i Gudači su sinoć ponovo izveli u aranžmanu Angela Šureva, uz ovacije publike.
Milenković se pre izvođenja prelepe serenade obratio publici, rekao da je svirao sa Gudačima posle bombardovanja i da je to delo specijalno za sve njih.
Na programu koncerta bilo je još jedno popularno delo Čajkovskog "Suvenir iz Firence" , u originalu napisano za gudački sekstet, koje su Gudači izveli s Milenkovićem kao solistom i umetničkim rukovodiocem.
Vanredni profesor violine na univerzitetu Ilinois u SAD i čuvenog Džulijarda u Njujorku, poznat u celom svetu po umetničkim sposobnostima, a uvek vedar, šarmantan, elegantnim pokretima u ritmu tanga koji pleše u slobodno vreme kao jedan od svojih "normalnijih" hobija, Milenković je poveo Gudače u muzički vatromet, prazničnu radost zajedničkog muziciranja.
Uz šeretske osmehe kojima se dogovarao s umetničkim direktorom Gudača Sv. Đorđa violončelistom Srđanom Sretenovićem, koncertmajstorom Milošem Petrovićem, kontrabasistom Slobodanom Gerićem i ostalim gudačima, Milenković je sigurno vodio ansambl do izvanrednog zajedničkog zvuka.
Efektne tri minijature Džordža Geršvina odabrao je Milenković, a specijalno za Novogodišnji koncert priredio je kompozitor Vladimir Korać. Poput pravog ozbiljnog profesora, Milenković je ispričao "sve što zna" o "teškim i ozbiljnim delima" "Introdukcija i rondo kapričozo" Kamija Sen-Sansa, a potom uz dečačku razdraganost sa Gudačima i izveo ova dela.
Neprikosnovena zvezda domaće muzičke scene, idol mladih koji su se masovno upisivali u muzičke škole kao što danas igraju tenis zbog Novaka Đokovića, Milenković je ogromnom energijom koju nesebično deli još jednom oduševio publiku svog rodnog grada.
Puna sala Kolarčeve zadužbine sa dodatnim mestima na bini sa obe strane, publika svih generacija i ona najmlađa, svečana i doterana da primi jedan od najlepših novogodišnjih poklona, ovacijama i širokim osmesima pratila je koncert i duhovite komentare Milenkovića kojima je najavljivao program.