utorak, 29. siječnja 2013.

Прослављен сто девети рођендан ПОЛИТИКЕ


КУЛТУРА

Традиционална признања „Политике” за ликовну уметност и „Политикиног Забавника” за најбољу књигу за младе уручена Биљани Ђурђевић и Лидији Николић

Зеферино Граси, Биљана Ђурђевић, Лидија Николић и Драган Бујошевић секу слављеничкиу торту Фото Ж. Јовановић
„Политика”, један од најстаријих и најугледнијих дневних листова на Балкану, прославила је јуче свој сто девети рођендан, у Скупштини града Београда, у присуству угледних званица из културног и јавног живота, сарадника и пријатеља. Традиционална „Политикина” награда за ликовну уметност „Владислав Рибникар” уручена је Биљани Ђурђевић. Плакету и новчани износ уметници је предао Драган Бујошевић, главни и одговорни уредник „Политике”, за прошлогодишњу изложбу „Тамна је шума”, одржану у галерији-легату Чолаковића, у децембру.
О овом признању, које је основао Владислав С. Рибникар, и које се додељује од 1932. године, једногласно је одлучио жири у саставу Љиљана Ћинкул, историчарка уметности и ликовни критичар нашег листа (председница), Јован Деспотовић, историчар уметности и критичар Трећег програма радио Београда, и Весна Рогановић, уредница Културног додатка „Политике”.
Признање „Политикиног Забавника” за најбоље књижевно дело намењено младима припало је овога пута Лидији Николић за књигу „Бувље хваталице”, у издању студија „Чекић” из Београда. Признање је лауреаткињи уручио Зефирино Граси, генерални директор „Политике АД” и главни и одговорни уредник „Политикиног Забавника”. Такође у духу традиције, званицама је затим била послужена рођенданска торта, симболично улепшана насловним странама „Политике” и „Забавника”.
Указујући на значај „Политикине” ликовне награде за српску културу, жири је оценио да листа досадашњих награђених уметника и њихове озбиљне професионалне каријере оснажују значај самог признања. „Исто тако, ’Политикина’ награда, својим утемељеним критеријумима, уз вишедеценијску традицију, издржала је пробу времена постајући својеврсна критичарска евалуација која има велики значај у нашем културном и друштвеном животу”, напомена је жирија уз образложење рада Биљане Ђурђевић:
– Неки од кључева за читање стваралачких идеала Биљане Ђурђевић налазе се и у класичној литератури, музици и поезији, чији симболи и амблеми, као назначени медијски деривати у алузивном говору, дају овој уметности атрибут енигматичног. Доза енигматичног одредила је и поетски дискурс њеног новог, награђеног рада  „Тамна је шума”. Сценични амбијент шуме – рајског врта, са енергијом опасног места и ситуације бајковитог хорора, у својим граничним тачкама алудирају на наш живот у паралелним световима али, што је још важније, укидају и сваку могућу равнодушност. Блиски су јој и обрасци из историје уметности, сликарске традиције и иконографске схеме старих мајстора, које она одабраним средствима преводи у наративно-емотивну и проблемску раван сопственог дела. Може се рећи да тако вишеслојна мистична симболика постаје амблематски знак ове уметности, а то су свакако витални квалитети који су руководили и овај жири у доношењу једногласне одлуке. Уз ове особености, константе су и ангажовани став и изоштрени дијалог у контексту времена и његове проблематичне друштвене и етичке норме.
Жири наглашава да се и својим досадашњим радом Биљана Ђурђевић потврдила као зрела уметничка личност, која се формирала током деведесетих година припадајући уском кругу млађих уметника, учесника реафирмације фигуративног сликарства. То су године које симболизују наше жестоке драме и конфликте, а дух тог стигматизованог времена утемељио се у идејама ове сликарске осетљивости, још од прве самосталне изложбе, одржане 1998. године.
Биљана Ђурђевић је захвалила жирију за препознавање њеног рада, а затим и својим родитељима, који су је истрајно подржавали, пријатељима, као и Музеју савремене уметности у Београду.
Ирина Гилић Жировић, председница жирија за доделу награде „Политикиног Забавника”, прочитала је образложење признања урученог Лидији Николић, указујући на то колико је важно што екипа „Забавника”још од 1979. године поклања пажњу литератури за младе:
– Није лако писати за данашње младе, задовољити њихове критеријуме. Очи су им брзе, навикле на непрестане надражаје, исто се дешава и са ушима, ретко су без слушалица, игрице су им убрзале рефлексе. Јасни су и гласни! Љубазно и веома васпитано нам дају до знања да их „не давимо”. Али, треба их, чини се, зауставити, мало да одахну, мало да осете тишину, да чују своје срце, да „упадну” у неку књигу. Никад потребнију баш због критеријума времена у којем живимо. Мислим да смо изабрали књигу која може да испрати све ове захтеве које нам млади постављају, да послужи као водич за емотивну едукацију и сазревање. На једноставан, искрен и животан начин, као успут, читаоца лако увлачи у причу, у диван свет заснован на пријатељству људи и животиња, на истинском доживљају другога.
Лидија Николић је захвалила илустратору Кости Миловановићу, Нели Таталовић, дизајнеру, као и уредници Марији Кркач и издавачком студију „Чекић”. Нашалила се да је до сада била позната најпре као кћерка Данила Николића, а да ће сада, после награде „Политикиног Забавника”, овај наш цењени и награђивани писац бити познат као отац Лидије Николић.
М. Вулићевић
--------------------------------------------
„Политика” је ових дана примила мноштво честитки поводом 109. године од оснивања. Свим представницима државних институција, организација и појединцима, нашим верним читаоцима се најлепше захваљујемо.
објављено: 25.01.2013.