srijeda, 2. siječnja 2013.

Novogodišnji koncert u Beču


utorak, 01. jan 2013, 11:46 -> 15:19
Tradicionalno, u Muzikferajnu održan novogodišnji koncert Bečke filharmonije. Na programu bila dela Štrausa, Supea, Helmesbergera, Lanera, Verdija i Vagnera. Dirigovao Franc Velzer Mest.
Najpopularniji svetski koncert klasične muzike, kojim se ulazi u novu godinu, tradicionalni Bečki novogodišnji koncert, bio je prilika da svet muzike oda priznanje dinastiji Štraus, ali i Đuzepeu Verdiju i Rihardu Vagneru.
Koncert Bečke filharmonije iz Zlatne sale Muzikferajn, koji je prenet prvi put uživo 1959. godine, ove godine su prenele stanice u 81 zemlju sveta.
Zahvaljujući direktnom prenosu i gledaoci RTS-a bili su aktivni učesnici ovog muzičkog i medijskog spektakla.
Milioni ljudi širom sveta imali su priliku da slušaju muziku koju su komponovali velikani klasične muzike članovi poznate bečke porodice Štraus, ali i dela Đuzepea Verdija i Riharda Vagnera, povodom 200. godišnjice njihovog rođenja.
Kao i prošle godine Bečkom filharmonijom dirigovao je Franc Velzer Mest, a na programu su bile popularne kompozicije koje Bečka filharmonija izvodi od prvog novogodišnjeg koncerta 1939. godine - valceri i polke Jozefa i Johana Štrausa, "Štajerske igre" Jozefa Lanera.
Uz muziku iz opere "Loengrin" Vagnera i "Don Karlos" Verdija na Bečkom novogodišnjem koncertu nastupili su i baletski igrači Baleta bečke Opere.
Na ovogodišnjem 73. Novogodišnjem koncertu bečke filharmonije premijerno su izvedena dela dinastije Štraus kao što su valcer "Sa planina ili "Hesperusbanen. Ukupno je na novogodišnjem koncertu izvedeno sedam dela porodice Štraus.
Inače, u publici su bili prisutni i članovi porodice Štraus. Naime, među publikom je sedela 90-ogodišnja praunuka Jozefa Štrausa Hedvig Ajgner-Štraus.
Bečka filharmonija, povodom održavanja Novogodišnjeg koncerta, objavila je, da će, kao i ranijih godina, donirati 2,5 miliona evra u svrhe humanitarne akcije "Svetlost u tami", organizacijama Crveni krst, Amnesti internešenel i žrtvama mina.
Sledećim novogodišnjim koncertom, kako je saopšteno, dirigovaće Danijel Barenboim.
RTS