subota, 26. siječnja 2013.

Прилози за историју библиотека у Босанском Броду


( до четрдесетих година 20. вијека )
            Колико је до сада познато, прва јавна библиотека у Босанском Броди основана је 1889. године. Она је дјеловала при Народној основној школи. Наравно да је упитно колико је она заиста у то вријеме служила широј јавности, јер је била школска, дакле, прије свега наставничка и ученичка и, за садашње појмове, имала је врло ограничен број наслова и примјерака књига. Ипак, према сјећању Стеве Кораћа, учитеља и друштвеног радника, босанскобродска школска библиотека била је врло добро опремљена, једнако литерарним дјелима, као и стручном педагошком литературом. Исте године када је основана Библиотека, у њу је почео стизати познати стручни и научни часопис „Гласник Земаљског музеја“ којег је достављао Земаљски музеј за Босну и Херцеговину из Сарајева.
           Та библиотека је била смјештена у тек довршеној згради Основне школе, а која је касније, након низa година, безразложно порушена ради „љепшег“ изгледа града, иако су ренесансни облици њeних украса око прозора и врата могли бити на понос и већим градовима. Школа је тада имала пет учионица и зборницу, а у тој зборници налазила се и библиотека. Након што је 1903. године била саграђена нова школа, бибилиотека је била поново смјештена у зборници. Она је тада већ била богата различитом литературом, а састојала се од два одјељења: наставничког и ђачког.
         На велику штету, у школу је 1915. године уселила војна болница и остала у њој годину дана, али је и то било довољно да, након исељења болнице 1916. године, у згради остане само пустош: наставнички кабинет, врло богат инструментима за очигледну наставу, био је потпуно демолиран, а књиге из болнице биле су великим дијелом разнесене. Основна школа у Босанском Броду се послије те девастације није никада потпуно опоравила.
        Осим „Гласника Земаљског музеја“ који је са својим првим бројем пристигао управо у часу када је школа уселила у своју нову, специјално саграђену зграду (1889), почели су у библиотеку пристизати и други часописи, као „Школски вијесник“ ( од 1894), па „Мала библиотека“ (1889), „Бехар“ (1900), „Тежак“ (1902), „Покрет“ (1904) и „Учитељска зора“ (1905), као и „Босанска вила“ која је почела излазити и раније, већ од 16.12.1885. године.
         Није се сачувала инвентарна књига нити евиденција корисника ове прве босанскобродске библиотеке, па тако није познато колико је у њој било књига, нити којег су оне биле садржаја. Зна се тек да је, осим стручне литературе била нарочито богато заступљена белетристика.
            Према наводу из књиге „Библиотеке и библиотекарство у БиХ – 1918 – 1945.“ ауторице Љубинке Башовић, у Босанском Броду је 1892. године Рафинерија нафте имала стручну библиотеку, али су подаци о томе веома оскудни, док Ламија Хаџиосмановић помиње и чињеницу да је „на забавник Даница који је излазио у Бечу, било претплатника из Босанском Брода и Сарајева“.
         Нова школска зграда, она што и данас стоји, довршена је 1909. године. Имала је осам учионица, собу за исламски вјеронаук, зборницу и кабинет за помоћна учила који је служио и као канцеларија управитеља. Опрема школе била је на завидној висини. Била је ту велика библиотека за усавршавање учитеља, па богата природословна збирка и збирка физикалних апарата. Минерална збирка и препарати живориња били су поклон Земаљског музеја у Сарајеву, а физикални апарати били су набављени код, тада познате фирме свјетског гласа, Franz Sagan. Све је то нетрагом нестало када је школа, како смо то раније напоменули, претворена у војну болницу 1915. године.
         У слиједу догађаја поводом оснивања радничких домова биљежимо податак да је судбина библиотеке у Босанском Броду, а и шире, била везана за Раднички дом у периоду након Првог свјетског рата. Оснивањем Радничког дома у Босанском Броду, у јануару 1919. године, започела је снажнија културно – просвјетна активност и у њему се налазила библиотека и читаоница са завидним нивоом организованог рада. Већ крајем 1918. године у Босанком Броду је основано културно – просвјетно радничко друштво „Слога“ које је путем разних предавања и културно – умјетничких приредби радило на политичком и културно – просвјетном уздизању радника. Почетком 1919. године Друштву је у Радничком дому омогућено дјеловање у неколико секција, као и извођење разних приредби и забава. Приходи од културно – умјетничких приредби давани су као помоћ најсиромашнијим радницима. Дом је био средште окупљања и договарања радника о предузимању акција.
      Од 1905. године, када је у Босни и Херцеговини почињу основати синдикалне организације, повећава се интерес за радничке часописе и социјалистичку литературу. До 1909. године, када је у Босни и Херцеговини почео излазити први раднички лист „ Глас слободе“, штампа и друге публикације дотуране су јавно или тајно из Србије и Хрватске. Из Србије су радничка штампа и литература стизале линијом Београд – Брод и помоћу партијске организације из Шапца (посебно лист „Борба“).
          Дистрибуцијом радничке штампе и литературе, од 1898. године, бавило се и Жељезничко друштво „Флуград“ из Сарајева. Ово друштво 1907. године мијења назив у Правно заштитно и потпорно друштво „Флуград“ у Сарајеву, а 1908. прераста у Савез босанскохерцеговачких жељезничара који је, проширујући своју активност културно – просвјетне дјелатности, основао своје секције на свим просторима, па тако и у Босанском Броду.
            Српско културно и просвјетно сруштво „Просвјета“ је до јуна 1922. године основало 66 библиотека (46 сталних и 19 покретних), а у оснивању је било још 36 сталних и 8 покретних. Веома је драгоцјен податак да је октобра 1922. године, под управом Пододбора Просвјете и Просвјетине центалне библиотеке, у Босанском Броду основана библиотека са 138 свезака. Свезци (књиге) су углавном добијени од Просвјетине центалне библиотеке, а поред свих настојања, нисмо успјели сазнати да ли је ова стална библиотека имала икакве везе са ранијом споменутом библиотеком смјештеном у радничком дому у Босанском Броду.
            Према наводу из књиге Ђорђа Пејановића у Босанском Броду је у периоду између 1904. и 1918. постојала Српска читаоница, која се постепено отварала за своје нечланове и за припаднике других конфесија.
            Биљежимо и податак да је у Сарајеву 1910. године основано и Хрватско католичко академско просвјетно друштво „Мартић“ за Босну и Херцеговину, а промјеном правила на скупштини одржаној 17.08.1919. године мијења назив у Југословенско католичко академско просвјетно друштво. Нови одбор Друштва из 1919/1920. године (предсједник Јосип Флегер) на првој годишњој скупштини поставио је питање оснивања „ соц. књижница Мартића у Сарајеву и Мостару...оснивање нових и подупирање већ постојећх просвјетних друштава и књижница на католичком становишту“. Тако је „ Мартић“ до рата 1914. године основао неколико оваквих друштава, а познато је да је између 1923. и 1925. године основано и у Босанском Броду, али, по свему судећи нема података о евентуално формираној библиотеци, док њихов рад већ 1925. године замире, јер већина обих друштава прераста у тзв. „орловска друштва“.
             У Турским Колибама основа је Хрватска сељачка читаоница на оснивачкој скупштини 27.9.1927. године, с одобреним правилима Вел. жупана Врбаске области бр. 7838 од 14.08.1928. године. Предсједник читаонице био је Блажан Станић.
            О Српској читаоници и Муслиманском клубу у Босанском Броду нема сачуваних архивских података, а према новијој литератури, са снажнијим дјеловањем ђачке и студентске омладине од 1939. године и даље, комунисти покушавају да продру у ове двије установе. Тако нпр. Славица Хречковски у својој књизи “Хронологија радничког и НОП у Босанском Броду и околини 1894 – 1945.“ наводи да је „путем читалачких група и разних културно - умјетничких и спортских приредби долазило до међусобног зближавања радничке и интелектуалне и једним дијелом и сеоске омладине, а путем разних зборова, који су завршавали забавним програмом, омладина је стјецала сипматије и повјерење напредних грађана“.
             Хрватска читаоница у Босанком Броду наставила је дјеловање са обновљеним правилима одобреним од Вел. жупана Врбаске области бр. 80 од 19.08.1926. године.  
            За врије турске владавине, у Босни и Херцеговини је дјеловало око шездесет читаоница (кираетхана) у којима „се више сједило, разговарало и састајало јер, готово по правилу осим по које новине, није било у њима књига и рукописа.“ Извијесно је да је таква читаоница у то вријеме постојала и у Босанском Броду, а у периоду између 1904. и 1918. године (није познато колико дуго) у Босанком Броду је дјеловао Клуб исламске омладине.
            Муслиманска омладинска читаоница у Босанском Броду, основана као муслиманска кираетхана у  ранијем периоду, обновила је рад на оснивачкој скупштини 23. 01. 1926. године са одобреним правилима Вел. жупана Врбаске области бр. 82/1926.
            Народна књижница и читаоница изгледа да је постојала у селу Кораће до 1934. године, јер управа у свом допису Министарству просвете наводи да „ у периоду од 1934 – 1938. није радила због незаитересованости мјештана, а и због крађе читаоничке имовине у 1932. години.
            Босански Брод је школске 1930/1931. године административно припадао Дервентском срезу. Имао је једну народну књижницу и читаоницу и 7386 становника. Интересантно је да је Сијековац у исто вријеме имао двије Народне књижнице и читаонице и укупно 6859 становника, што значи да је имао једну библиотеку на 3429 становника. На подручју среза у то вријеме је према неким показатељима, било око 36% писменог становништва.
            Ево једне анегдоте везане за постојање приватних библиотека у Босанком Броду, којих је засигурно било неколико. Наиме и познати „кафанар и журналиста“ Сабит Арслан, дописник сарајевске „Вечерње поште“, посједовао је његовану библиотеку. Био је велики љубитељ књига, па их је куповао и увезивао у фину кожу. Ипак, неко од овдашњих весељака је примјетио да у његовој његованој библиотеци нема књиге о гинекологији, а то би била „наука о звијездама“!? Сабит је, да би поправио ту велику празнину отишао код Саропа у Славонски Брод,  па на сав глас затражио књигу „Гинекологија“, а на упит књижара што ће му та књига, објаснио је да би то била наука о звијездама. По општем смијеху присутних примјетио је да је и овога пута био насамарен – али се ипак није нањутио. Обзиром да му је тај савјет дао неко од муштерија у кафани, он је поступио по старом угоститељском правилу „Гост је увијек у праву“.
            Извијесно је такође да је Босанки Брод 1931. године иамо и Народни универзитет који је исте године и престао са радом, највише због недостатка материјалних средстава, сталних предавача или недостатка просторија. Вјероватно је и Народни универзитет имао своју библиотеку и читаоницу, али о томе немамо вјеродостојских података. Послије окупације Босне и Херцеговине 1878. године почињу да се оснивају културна, хуманитарна, социјална и друга приватна друштва која су имала своје библиотеке и читаонице са мање или више књига. Тако од Ђорђа Пејановића сазнајемо да је такво друштво постојало и у Босанском Броду, али он не наводи његов назив већ га сврстава у групу „сталешка и стручна друштва, ватрогасна, рибарска и пчеларска друштва, страна и национална друштва.“
            Подсјетимо се: у Босни и Херцеговини радиле су или раде библиотеке или читаонице од њиховог почетка до краја 1956. године у 526 мјеста, али само у 45 насељених мјеста оне су радиле континуирано у свим периодима.
            Важно је напоменути да из наведених чињеница произлази да је у Босанском Броду током цијелог периода постојао континуитет читалаштва, библиотека и библиотекарства, чиме се овај град сврстао у ред оних мјеста у Босни и Херцеговини која су у континуитету од турске и аустријске владавине, те у вријеме Краљевине Југославије, његовале културу читања и традицију библиотекарства