četvrtak, 24. siječnja 2013.

Kompakt disk 27.akvarelistička kolonija - Sava - Bosanski Brod 2006.

Dragi prijatelji, u nekoliko narednih priloga u skraćenoj verziji predstaviti ću vam svoj kompakt disk pod nazivom 27.akvarelistička kolonija -Sava- Bosanski Brod 2006. Na njemu je na pregledan način prikazana 27. akvarelistička kolonija u Brodu, fotografije iz rada kolonije, učesnici, događaji, izbor radova sa 25. i 26. kolonije Sava i drugo.

Pređimo na stvar:


 Kolonija „Sava „ -najvažniji kulturni događaj u Bosanskom Brodu u 2006. godini

Od 26. juna do 02.jula 2006. godine u Bosanskom Brodu dogodila se Akvarelistička kolonija „ Sava „ i to po dvadeset i sedmi put. Akvarelistička kolonija je svakako najveći i najvažniji kulturni događaj u Bosanskom Brodu. To je ujedno i kulturna manifestacija sa najdužom tradicijom koja se održala i pored svih teškoća sa kojim se suočio ovaj narod u Brodu i ovaj grad.
Za razliku od prethodnih godina, pokrovitelj i organizator Kolonije je ove godine bila opština Bosanski Brod.
Ali, ni ova se prilika ne smije propustiti a da se ne spomene ogromna tj. presudna uloga ljudi iz Rafinerije nafte, koji su u nekom drugačijem vremenu prepoznali potrebu i mogućnosti za organizaciju jedne ovakve tradicionalne kulturne manifestacije u našem gradu iza koje je tokom više desetljeća ostala zadužbina sa velikim brojem vrhunskih umjetničkih djela, iza koje su ostala da traju brojna prijateljstva, mnoge lijepe uspomene i druženja... Jednostavno, Brod bi bez Kolonije bio sasvim nešto drugo, mnogo siromašniji grad... Kolonija „ Sava „ je Bosanski Brod svrstala u red gradova sa bogatom likovnom tradicijom, izgrađenim osjećajem kulturne javnosti za lijepu umjetnost, a time se mnogi gradovi ove veličine zaista ne mogu pohvaliti.
Kao i svako okupljanje umjetnika do sada i ovo je saborovanje donijelo u cijeli grad jedan nesvakidašnji kulturni milje što je pokazalo već i samo otvaranje izložbe slika i skulptura sa 26. Kolonije na koje je došao neuobičajeno veliki broj naših sugrađana.
Akvarelistička kolonija „ Sava „ naizgled je trajala jednu sedmicu. Naime toliko vremena su u našem gradu boravili i stvarali poznati likovni umjetnici, ali ostaje utisak da ova Kolonija u Brodu i zaista traje neprekidno, ona traje u duhovima brojnih Brođana koji o njoj razmišljaju i ponešto uvijek raduckaju i prije i posle održavanja same Kolonije. Tako je proteklih godina uvedena dobra praksa da se radovi umjetnika koji su inspirisani Brodom i koji su nastali u Brodu pokažu i u drugim našim gradovima, pa je to već činjeno u Brčkom, Bijeljini, Doboju... i na svakom mjestu gdje su se ova djela prikazala javnosti ona su izazvala divljenje i oduševljenje likovne publike što je i nas Brođane učinilo srećnim i ponosnim, a šta ima ljepše od toga!?
Nažalost, materijalne neprilike su ove godine učinile svoje, pa je broj učesnika (14) bio nešto manji nego proteklih godina, ali se iskreno nadamo da će se prilike promijeniti na bolje, pa da ćemo do godine vidjeti i druge naše prijatelje umjetnike koji sada nisu bili kod nas na Koloniji. U ovoj situaciji želimo im poručiti da nipošto ne pomisle da smo zaboravili na divna druženja sa njima, nismo zaboravili njihovu ogromnu ljubav za Brod i Brođane, nismo zaboravili njihov ogroman doprinos i njihove darove...! ...
Kao priređivač ovog diska želio bih Ti, poštovani čitaoče reći da znam da na njemu ima izvjesnih tehničkih nedostataka za koje Ti se iskreno izvinjavam. Takođe bih naglasio da su komentari ispod slika logičan slijed vesele i duhovite atmosfere na samom saborovanju, tako da se zaista nijedan ne treba shvatiti podrugljivo,lično ili uvredljivo, oni su jednostavno među nama „ kolonijalistima „ ( i „ neoimperijalistima“!? ) izraz prijateljskog odnosa!
Ovim kompakt diskom željeli smo pokazati da gajimo duh Kolonije, na njemu će ostati zabilježen dio duhovnosti i rada koje u Brod donesu ovi divni ljudi, jer iako ih je bilo mnogo, svaka se Kolonija posebno i na svoj način pamti po nečemu lijepom, a na ovoj 27. bilo je zaista dosta toga lijepog.
Pa eto,vjerujemo da dijelimo i Vašu želju - neka onda 28. Akvarelistička kolonija „ Sava „ bude još bogatija i ljepša!

Ranko Stjepanović

Impresum :

 27. akvarelistička kolonija “ Sava “
Bosanski Brod
2006.
Izdavači
Opština Bosanski Brod
Narodna biblioteka “ Branko Ćopić “
Rafinerija nafte Bosanski Brod
Za izdavača
Načelnik opštine Vid Ivanović, dipl.ing.
Priređivač i glavni urednik
mr Ranko Stjepanović
Urednik
Dragan Nikolić
Prevod na engleski jezik
Goran Vukojević
Fotografija na omotu
( slikar Branislav Kovačević-Kova pored Save )
Autor fotografije Ranko Stjepanović
Štampa omota i umnožavanje kompakt diska
Mobeliks Bosanski Brod
( Goran Ignjatić )
Fotografije
Ranko Stjepanović
Nenad Džabić
Prvo izdanje
Tiraž 200
ISBN 99938-642-5-0
                                                               2006

Organizacioni odbor:

 Organizacioni odbor 27. akvarelističke kolonije “ Sava “ Bosanski Brod
Dragan Nikolić, Predsjednik
Branka Jaćimović
Josip Opačak
Dragica Ivanović
Živko Savković
Milivoje Đurđević
Ranko Stjepanović

Umjetnički savjet :

 Umjetnički savjet
Akvarelističke kolonije„ Sava „
Bosanski Brod


Mihailo Rakita
Zdravko Mandić
Đorđe Petrović
Jagoda Šestić
Branislav Kovačević

Učesnici:

Umjetnici-učesnici
 na 27. Koloniji „ Sava „ Bosanski Brod,
2006.


Čedomir Kesić, Pančevo
Milorad Maravić, Kraljevo
Đorđe Simić, Kraljevo
Branislav Kovačević, Pale
Jagoda Šestić, Banja Luka
Mihailo Rakita, Banja Luka
Tanja Zirojević, Banja Luka
Radmila Lizdek, Trebinje
Đorđe Petrović, Karlovac
Zdravko Mandić, Zrenjanin
Đurđa Vilagoš, Slavonski Brod
Branislav Marković, Novi Sad
Drago Handanović, Doboj
Aleksandar Grandić, Banja Luka

Branislav Kovačević Kova, Pale - 2:1

Ključ kolonije (autor Drago Handanović, Doboj)

CIP i bar kod :