utorak, 22. siječnja 2013.

Završava se Kustendorf


N.N. - 21.01.2013 20:40
Šesti međunarodni filmski i muzički festival "Kustendorf", posvećen budućim filmskim stvaraocima i velikanima savremenog autorskog filma, završava se sutra dodjelom nagrada najboljim ostvarenjima prikazanim u takmičarskom programu.
Za nagrade "Zlatno jaje", "Srebrno jaje" i "Bronzano jaje" takmiči se 28 filmova mladih autora i studenata iz 18 država, a biće dodijeljena i nagradu za najbolju kameru "Vilko Filač".
Ovogodišnji "Kustendorf" okupio je neka od najvećih imena svjetske kinematografije, među kojima su reditelji Džang Jimou (Kina), Ben Zejtlin (SAD), Aleksej Balabanov (Rusija), Mateo Garone (Italija), Elija Sulejman (Palestina) i turska rediteljka Ješim Ustaoglu. Najveće interesovanje izazvao je dolazak poznatih glumica Monike Beluči i Odri Tatu. Obje gošće bile su oduševljene atmosferom na "Kustendorfu", neposrednim kontaktom sa studentima, po čemu je festival na Mećavniku i specifičan, tako da im nije smetalo odsustvo glamura i crvenog tepiha.
Belučijevoj je u nedjelju Ivica Dačić, premijer Srbije, uručio ikonu Bijelog anđela, uz želje da je anđeo čuva gdje god da je.
"Počastvovana sam i drago mi je da sam vas upoznala. Hvala na ovako lijepom poklonu i gostoprimstvu koje sam doživjela ovdje u Srbiji", kazala je Belučijeva.
Za izvještavanje sa festivala ove godine akreditovan je rekordan broj novinara - 70, a mnogi od njih stigli su u Drvengrad uoči dolaska Belučijeve.
Za sutra je planirana, u okviru "Evergrin" selekcije, projekcija restaurirane kopije filma mađarskog autora Petera Gotara iz 1982. "Vrijeme je stalo".

Današnji program

Palestinski reditelj Elija Sulejman održao je danas radionicu za studente i mlade autore. Sulejman je autor jedne od sedam priča omnibusa "7 dana u Havani", koji pored njega potpisuju i Benisio del Toro, Pablo Trapero, Hulio Medem, Gaspar Noe, Huan Karlos Tabio i Loren Kante. U jednoj od priča igra Emir Kusturica. U takmičarskom programu prikazano je pet kratkh filmova, dok je koncert, u okviru muzičkog programa, održao barselonski sastav "Če Sudaka".