petak, 18. siječnja 2013.

Prilozi za istoriju biblioteka u Bosanskom Brodu

Poštovani posjetioci bloga, u nekoliko narednih postova, u nešto skraćenoj verziji primjerenoj ovom mediju,  a pod oznakom Rad u kulturi, upoznaću vas sa sadržajem mog kompakt diska kojeg sam objavio 2006. godine u izdanju Narodne biblioteke "Branko Ćopić" Brod, a katalogizaciju u publikaciji i dodjelu bar koda i ISBN broja uradila je Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske u Banja Luci. Ovaj disk je drugo, dopunjeno izdanje slične publikacije koju sam objavio 2005. godine. Disk sadrži tekst o istorijatu biblioteka i bibliotekarstva u Brodu do četrdesetih godina dvadesetog vijeka, kao i stare fotografije (236) Broda do istog perioda (1945). Disk je moguće naći u Narodnoj biblioteci Srbije, NUB RS u Banja Luci, NUB BiH u Sarajevu, Biblioteci SANU Beograd, Centralnoj narodnoj biblioteci Crne Gore "Đurđe Crnojević" Cetinje, kao i u gotovo svim narodnim bibliotekama Republike Srpske.

 Počinjemo tekstom o Biblioteci u Brodu sadržanim na disku:


Narodna biblioteka „ Branko Ćopić „ Bosanski Brod
Narodna biblioteka „ Branko Ćopić „ u Brodu počela je sa radom 1993. godine. Osnovana je odlukom Skupštine opštine Brod i Sekretarijata za privredu i društvene djelatnosti. Ova biblioteka je danas jedina javna ustanova u oblasti kulture u opštini Bosanski Brod.
Nakon posljednjih ratnih zbivanja od bibliotečkog fonda nekadašnje Biblioteke ostalo je , nažalost, tek oko 12000 primjeraka knjiga, dok je sva ostala knjižna i neknjižna građa, uništena ili nestala bez traga. Valjalo je pristupiti obnovi fonda Biblioteke i organizaciji njenog ponovnog djelovanja, što je bio dosta naporan posao. Ipak, Biblioteka je obnovljena i otpočela je sa radom. U prvo vrijeme bila je smještena u vrlo neuslovnim prostorijama stambene zgrade sa neriješenim problemima smještaja bibliotečke građe, grijanja, kanalizacije i higijene. Većina ovih problema prevaziđena je preseljenjem Biblioteke u nove renovirane prostorije pored zgrade opštinske uprave.
U Biblioteci danas rade četiri zaposlena, a sama Biblioteka raspolaže fondom od 31000 knjiga. Brojni građani Bosanskog Broda danas su članovi ove Biblioteke i koriste njene usluge.
Pored klasičnih usluga izdavanja knjiga na čitanje i korišćenje, Biblioteka pruža brojne mogućnosti kao što je korišćenje čitaonice i prisustvovanje raznim književnim večerima koje organizuje Biblioteka.
Pored toga Biblioteka je nerijetko priređivač i izložbi slika, crteža, skulptura, muzičkih večeri, promocija, etno i arheoloških izložbi, tribina...
Od 1997. godine Narodna biblioteka „ Branko Ćopić „ se intenzivnije bavi i izdavačkom djelatnošću, pa je tako pod njenim okriljem ili u koizdavaštvu sa opštinom Bosanski Brod, iz štampe izašlo preko dvadeset naslova knjiga pjesama, drama, romana, istriografskih publikacija, kompakt diskova, aforizama, monografija i slično.
Adresa Biblioteke : Narodna biblioteka „ Branko Ćopić „
Ulica Svetog Save 39.
74450 Bosanski Brod
Telefon : +387 53 610 099
Fax : +387 53 610 180

Zgrada Narodne biblioteke u Brodu 2006. godine

A, nastavljamo Impresumom:

Prilozi za istoriju biblioteka u Bosanskom Brodu
( do četrdesetih godina dvadesetog vijeka )
Crteži, slike, karte i fotografije starog Bosanskog Broda
Priređivač
Mr Ranko Stjepanović
Izdavač
Narodna biblioteka „ Branko Ćopić „ Bosanski Brod
Urednik
Siniša Knežević,prof.
Recenzenti
Mr Aleksandar Saša Grandić
Dragan Mićić,bibliotekar
Korektura
Božica Stjepanović
Prevod na engleski jezik
Goran Vukojević,prof.
Prevod sa njemačkog jezika
Ranko Stjepanović
Tehnički urednik
Nenad Prečanica
Duško Miličić
Štampa omota
Foto Dejo Bosanski Brod
Realizacija tiraža
Mobeliks,Bosanski Brod
Fotografija na cd-u
Zgrada Narodne biblioteke „ Branko Ćopić „ u Bosanskom Brodu (autor Duško Miličić )

i Uvodom u drugo dopunjeno izdanje:

Uvod u drugo dopunjeno izdanje
Odmah po završetku rada na prvom izdanju Priloga za istoriju biblioteka u Bosanskom Brodu, uvidio sam da je, prije svega tiraž cd-a mali da bi zadovoljio ineres čitalačke publike za ovu temu. Tiraž cd-a od 200 komada bukvalno je nestao.
U međuvremenu sam, takođe, došao do određenih novih podataka i fotografija, tako da više nisam imao izbora, prišao sam poslu na sređivanju drugog dopunjenog izdanja. Dodatni motiv za ovaj rad dobio sam i od kolega iz bibliotekaske struke koji su moj rad ocijenili veoma pohvalno, potom su i čitaoci i mediji, kao i ugledne institucije kulture reagovali vrlo pozitivno.
Prvo izdanje ovog kompakt diska produkovalo je nekoliko grešaka koje sam uočio i sam, a na koje su mi ukazali i nekolicina čitalaca ( npr.gosp.Berislav Blagojević ), tako da će te greške sada biti ispravljene. Ostajem zahvalan svima koji su mi ukazali na određene propuste.
Za, u međuvremenu ustupljeni fotografski materijal koji će biti uvršten u bogatu zbirku ovog diska, izražavam svoju veliku zahvalnost gospođi Nedeljki Blagojević, gospodinu Milenku Popoviću i gospodinu Ranku Mumoviću i kolektivu Srednje škole „ Nikola Tesla „ u Bosanskom Brodu!
Vrlo sam zahvalan, takođe, i svim mojim saradnicima koji su mi pružili pomoć prilikom pripreme ovog materijala, a čija sam imena već spomenuo u Impresumu!
Iskreno se nadam da će i ovo drugo dopunjeno izdanje Priloga za istoriju biblioteka u Bosanskom Brodu pobuditi pažnju kulturne javnosti i da će biti jedan dokument, jedna važna kockica u sveukupnom spoznavanju naše kulturne istorije, ali i koristan izvor pouka za kreiranje budućnosti kulture na našim prostorima.
Ranko Stjepanović