srijeda, 23. siječnja 2013.

Prilozi za istoriju biblioteka u Bosanskom Brodu - recenzija mr Aleksandra Saše Grandića - За један другачији приступ књизи и библиотеци


                                                                                                                                                                                                      Прилози за историју библиотека у Б.Броду
Ранко Стјепановић

Остварујући своје дело у електронском и штампаном облику Ранко Срјепановић нам нуди и својеврстан изазов у формулисању нове улоге књиге и библиотекарства у савременом добу.

Мултимедијалним и мултидисциплинарним приступом делу заснованом на проучавању историјског развоја, али и историјске улоге библиотеке у Б.Броду, Стјепановић нам непосредно омогућава да садејствујемо у тој историји (обиље фотографија – цртежа, разгледница, и сл. материјала речито нас упућије на виртуелни свет некадашњег Б.Брода), јер нам оно што видимо у комбинацији са текстом постаје блиско у оној мери у којој је, по позивистичком учењу, могуће остварити контакт са прошлошћу. Из тог плодоносног контакта израњају виртуелне, а некада стварносне категорије једнога града, средишта привредно-економског живота на Сави, али и културно развијене средине.

Преко низа непорецивих историјских чињеница или артефаката, Стјепановић овим делом доказује и тезу да је развој библиотекарства кључни предуслов општег напретка, јер библиотеке беху, али и данас јесу, једине споне између образовања и културе, а самим тиме оне имају централну улогу у изградњи општег друштвено-економског  система једне средине.

На овај начин Стјепановић у потпуности руши савремене стереотипне представе о библиотеци и библиотекарству, враћајући им улогу нераздвојних пратилаца свеукупног друштвеног просперитета.

Објављивање ове књиге је и од суштинског значаја за упознавање са једном другом прошлошћу која није омеђена само огњем , мачем и крвљу, већ је ницала уз : музику, слику и књигу као нераскидивим спонама изградње идентитета једне просторне категорије у различитим временима, а истовремено је опредмећујући као : Град, Регију или Државу са развијеним друштвено-економским животом.

Очигледно је да је таква визија библиотеке и библиотекарства суштинска одлика Стјепановићеве књиге, и да баш због тога она заслужује пажњу најшире публике.

Мр Александар Саша Грандић