subota, 12. siječnja 2013.

Изложба витража


 “Свјетлост заробљена у стаклу” 

Изложба витража “Свјетлост заробљена у стаклу” ФОТО12.01.2013 12:01 | Агенције
Приједор - “Свјетлост заробљена у стаклу” назив је изложбе витража Огњена Левија из Сарајева, која је отворена у “Галерији '96” у Приједору, преносе агенције.
Директор “Галерије '96” Тихомир Илијашевић рекао је да је прва овогодишња изложба уједно и прва изложба витража у Приједору уопште и позвао суграђане да је посјете у наредних мјесец дана с обзиром на то да је ријеч о једној од најатрактивнијих и најзахтјевнијих ликовних техника.
- Комади обојеног стакла повезани оловним тракама настали су у средњем вијеку. Тако су постакљени велики прозори на готским катедралама чију површину стакло није могло издржати, па га је требало уситнити и учврстити - рекао је Илијашевић новинарима.
Он је додао да се витраж од тада до данас врло мало мијењао и у техничком и у тематском дијелу.
- Тематски готово нимало, јер витражи су или религиозне теме на сакралним објектима или флорални мотиви и геометријске композиције за декоративне потребе - појаснио је Илијашевић.
Аутор витража Огњен Леви рекао је да је готово 30 година живио у Италији, гдје је витраже најприје гледао на катедралама и зградама из периода сецесије, а потом их учио завршивши познату школу витража “Studio Sante e Diego Pizzol”, гдје специјализује оловну и тифани технику, као и специјализоване курсеве за витражисте у школи “Maria di Spirito” у Милану.
Леви проучава и друге технике као што су фузија, израда тифани лампи, скандинавска техника с посебним освртом на рестаурацију старих витража, а завршава и UNESCO специјализовану школу за рестаурацију споменика, тако да је у БиХ једини носилац звања рестауратор за стакло.
Прву самосталну изложбу имао је прошле године у Дервенти, а прву заједничку 1999. године у Сарајеву.
Његови радови налазе се на сарајевском гробљу Баре, на бројним богомољама свих конфесија, а у близини Приједора могу се вијдети у хотелу “Монумент” на Козари.